Leta i den här bloggen

lördag 28 maj 2011

Vatten i trädgården

Detta vore ju fantastiskt läckert att mura upp i bakkant på våran mur och med de betongklinker plattorna som blev över från köket eller dom från hallen och som jag gärna vill använda till nått snyggt på utsidan.Bygg själv ett vackert kar med porlande vatten. ­Enkelt gjort, enligt Peter Englander!

Bild och text: Allt om trädgård

Du kan mura upp karet med ­tegel eller med lecablock som putsas. Men allra först måste du bygga en grund.

Lättast är att gräva undan matjorden, fylla på grus i storleken 0–18 millimeter, och mura skalblock (finns i byggfackhandeln) ovanpå. Hur djupt du gräver beror på var du bor. Ett och halvt spadtag i södra Sverige och det dubbla längre norrut brukar räcka. Du ska ju inte bygga ett hus. Lägg ut skalblocken på grusbädden, fyll håligheterna med betong tillsammans med armeringsjärn som binder samman blocken.

När grunden härdat i ett dygn murar du tegel eller lecablock ovanpå. En lagom höjd på karet brukar vara 60 centimeter. Fyll botten av karet med 10 centimeter vattentät betong tillsammans med en armeringsmatta. Putsa insidan med vattentät cement.

Ovanför karet monteras någon form av vattenutkast. Lejonhuvudet är en klassiker, men lika snyggt kan det vara med en gammal vattenkran i mässing. Det blir snyggast om utkastet får en kontrasterande inramning eller bakgrund. Kakel eller mosaik ger ofta rätta känslan, eller varför inte bara ett stycke rostig järnplåt.

Vattentillförseln installeras allra enklast genom att man släpper ner en akvariepump på botten av karet och leder en vattenslang från pumpens munstycke upp till utkastets mynning. Bäst är om slangen muras in i bakgrunden så att den inte syns. Elinstallationen bör genomföras av en fackman, eftersom just el och vatten kan vara en ödesdiger kombination.

När allt är klart sätter du dig på karets kant och njuter av att du tillfört något så fint som det lugnande ljudet av porlande vatten i din trädgård!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar