Leta i den här bloggen

fredag 9 juli 2010

Rhododendron skötselråd

Idag har jag och syrran och ungarna varit på Smultronstället. Man blir ju så sugen på att få börja anlägga våran nya trädgård. Jag kommer att ha åtminstone 2 busk partier. En nere vid vägen och en vid altanen som insyns och vindskydd och där ska jag nog ha en doftande jersmine av något slag oxå.

Tilda vägrade ett tag att åka vagnen...mycket bättre att åka låda :-)



Såg ett trädgårdsprogram i morse från Norge, då fick jag reda på att hostor klarar sig lika bra i soliga lägen :-) Det var en väldigt roligt nyhet för mig. Jag var helt säker på att det var en skuggväxt. Jag älskar mina hostor...så dom får nu följa med till nya adressen. Vi har SOL dagen lång på våran framsida där allt händer och det är där man är. Baksidan är till för att hänga tvätt och klippa gräs.
Well...jag har även framtidsplaner för den, men det får vi se om det blir nått av ;-) Först ska vi bo in oss och satsa på en altan och uppfarten/entre´n

I en upphöjd rabatt ska vi ha Rhododendron...

Några underbara foton på olika sorter, ingen aning om vilka... men alla är dom underbara! Stora små rosa korallfärgade cerisa vita oranga gula








Värt att veta om Rhododendron
Rhododendron räknas till de vackraste blommande buskar som finns i våra trädgårdar och parker. De över 1000 kända vildarterna härstammar huvudsakligen från nordvästra Kina och Japan, men även i Nordamerika, på Balkan och i Alperna hör de hemma. Under en tidsperiod på ca 150 år utvecklades många hybrider vilket resulterade i att ungefär 12 000 olika Rhododendron och Azaleasorter skapades.

Planteringsanvisningar: Plantering ske året om men lämpligast är sept-nov eller mars-maj. Planteringsgropen bör vara 3-4 ggr större än jordklumpen. Den uppgrävda jorden blandas med 50-70% genomfuktad torv eller liknande mullmaterial och används till återfyllningen vid planteringen. Tänk på att rotklumpen skall vara väl genomblötad, även efter planteringen behövs rejält med vatten. Eventuella "förpackningar" av t.ex. juteväv kring jordklumpen skall ej avlägsnas, endast knuten kring stammen klipps upp när plantan har placerats i gropen. Naturligtvis skall jordklumpförpackningar av andra material (ex plastkrukor, plastfolie, eller lerkrukor) avlägsnas. Man skall alltid plantera Rhododendron i samma djup som de varit planterade i innan, absolut inte djupare! Jorden kring plantan skall inte förtätas genom tramp.

Gödsel: Rhododendron trivs bäst om de står ganska tätt, de ger varandra på så sätt skydd. Eftersom plantorna inte har något stort rotsystem behöver de varje år påfyllning av näringsämnen. Vid höstplantering bör den första gödselgiven ges i mars/april eller när tjälen har lämnat jorden. Då ges benmjöl (ca 100 gr/kvm) och mineralgödsel (ca 50 gr/kvm). En andra gödslingsomgång utförs efter blomningen, i synnerhet om våren varit regnrik. Vid vårplantering skall man vänta med gödslingen tills efter blomningen eftersom det är viktigt att plantorna har rotat sig ordentligt.

Jord: Rhododendron föredrar en humusrik jord. Det skall vara luckert, tillräckligt fuktigt och ganska surt men utan stående fuktighet. Det optimala PH-värdet ligger mellan 4,5 och 5,5 men värden mellan 3,0-4,5 pH och 5,5-5,8 pH kan också fungera. Om värdena avviker för mycket sätter det tydliga spår på plantans utveckling.


De flesta jordar bör alltid förbättras med in blandning av torv eller lövjord för att ge en hög humushalt. Jord med för hög lerhalt är olämplig eftersom den har en hög alkalisk reaktion och släpper dessutom inte igenom tillräckligt med vatten och syre. Även jord med för hög kalkhalt är olämplig men om man vill plantera Rhododendron ändå så krävs omfattande jordförbättringsinsatser. Man kan som exempel bygga upp rabatter av torvblock, som fyllts med lämplig jord.


Blomning: Blomningstiderna kan variera mycket, inte enbart på grund av art eller sort utan även på grund av väderförhållandena. Överblommade blommor behöver inte avlägsnas men om man vill göra detta, för att nå en bättre tillväxt och rikare blomning inför kommande säsong, måste det göras ytterst varsamt så att inte kommande knoppanlag skadas.

Informationen kommer från Sofiero Blomster och trädgårdshandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar