Blodnäva Den verkar gilla allt jag har att erbjuda! Den kommer att stormtrivas och kanske blir det en återkommande blomma här och var i trädgården! :-)
Jag har snart murarna färdiga att fylla med väl komponerade perenna växter och blommor.
Dom måste älska sol och gilla att stå väldränerat, hittade dessa nu i kväll och att blodnävan har en höstfärg gjorde att det klickade extra mycket!
Jag vill ha en plantering i plommon, cerise, lila, orange, lime ELLER... plommon, cerice, lila, blått... Som vanligt så är jag emottaglig för förslag ;-) Finns det någon blomma jag ska kika närmare på?
Text från Odla.nu
Publicerad: 2002-02-28 .'Max Frei'- en lättodlad näva som blommar länge.
Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max Frei'. Årets perenn 2002.
Årets Perenn 2002 är en färgsprakande solälskare. Blodnävan med sortnamnet 'Max Frei' bildar en frodig grön matta med mängder av lysande, rödvioletta blommor. Under höstmånaderna övergår bladverket i flammande rött.
Blodnäva, Geranium sanguineum, 'Max Frei', är en förtjusande bekantskap som blir ungefär 15 cm hög. Plantorna utvecklas snart till välformade, runda kuddar, vackert mönstrade av de finflikiga, friskt gröna bladen. Efterhand växer plantorna ihop och täcker då marken fullständigt.
Sorten 'Max Frei' blommar i en iögonfallande vacker och intensiv rödviolett ton. Den generösa huvudblomningen infaller i juni-juli. Genom att därefter klippa bort allt överblommat lockar man fram ytterligare en blomning på sensommaren. Den enskilda blomman blir ungefär 3 cm i diameter. Ett fint nätverk av nerver pryder de fem kronbladen. Längst in mot centrum av blomman finns ett ljust parti som lyfter fram de dekorativa ståndarna.
Enbart det snygga bladverket kan vara skäl nog att ta 'Max Frei' till sitt hjärta. Bladen håller sig friska och fräscha även när sommaren är torr. Höstens flammande bladfärger är en av växtens höjdpunkter. Det är också dessa röda toner som givit växten dess artepitet, sanguineum. Namnet kommer från det latinska ordet sanguis som betyder blod eller blodfärgad. När växten antagit den röda, mer dramatiska färgskalan tycks bladens utsökta former framträda än tydligare. Och det blir förstås inte sämre med rimfrostdekor…
Vacker i många sammanhang
Bladverket och den långa blomningstiden gör blodnävan 'Max Frei' till en utmärkt växt för odling i krukor och tråg på balkonger och uteplatser. I övrigt har Årets Perenn en glad och mjuk uppsyn som får den att smälta in i alla möjliga trädgårdsmiljöer. Den passar lika bra på naturtomten som i paradrabatten, och det mesta däremellan. Bl.a. är blodnävan en utmärkt växt för stenpartier, torra slänter och stödmurar. Där kan den gärna få sällskap av växter som rödviolett trädgårdstrift 'Düsseldorfer Stolz', rödviolett kuddflox 'Red Admiral', gulblommande draba och solvända i vitt, gult eller rosa. Tillsammans med barrväxter blir 'Max Frei' en färgklick som även lyfter buskarnas gröna toner.
'Max Frei' kommer väl till sin rätt i kombination med växter som går i violett och grått. Lavendel, stäppsalvia och stenkyndel är exempel på växter som kan stå för blåvioletta inslag. Lammöron och purpurklätt har hela, förhållandevis stora, gråa blad vars form ger fin kontrast till blodnävans finflikighet. Låt gärna riktigt låg och krypande backtimjan, t.ex. sorten 'Coccineus', breda ut sig under de andra växterna. I juni-juli förvandlas den till en blommande matta i rödviolett. Lågväxande daggkåpor med blomning i gulgrönt blir pricken över i. Fluffiga skyar av brudslöja i vitt eller rosa passar också i sammanhanget, liksom gräs med karaktärsfulla blad och luftiga vippor. Silverhavre och tofsäxing trivs i samma miljö som blodnävan.
Sol och väldränerad jord
När blodnävan hunnit rota sig är det en riktig tuffing som klarar ett strapatsrikt leverne med torra perioder, stekande sol och torftigt med näring. Den blir t.o.m. vackrast och blomrikast när förhållandena är lite utmanande. För bäst utveckling bör alltså blodnävan 'Max Frei' planteras på en solig plats i en väldränerad jord. Gödsla försiktigt, blir näringsinnehållet för högt kan det resultera i överfrodigt bladverk men få blommor. Utöver allt annat hör blodnävan till de växter som står ut med salta havsvindar.
Funnen på alpäng
Max Frei, mannen som Årets Perenn blivit uppkallad efter, var en schweizisk plantskoleägare och växtentusiast. Hans son, Hans Frei, går i faderns fotspår. På en alpäng med blommande blodnäva fick Hans en gång på 60-talet syn på en planta vars blommor lyste klarare än alla andra. Den hade också ett fint och kompakt växtsätt. Efter en tid i odling stod det klart att detta var en ypperlig trädgårdsväxt. För att hedra fadern fick den namnet 'Max Frei'.
Även i Sverige finns vildväxande blodnäva. Den varierar i blomfärg och höjd, men är sällan lika kompakt som 'Max Frei' och andra odlade sorter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skall du inte ha ngt vitt? På kvällarna lyser de ofta av sig så fint de vita växterna. Eller ngn silverfärgad?
SvaraRaderaJOOOOOO Vitt vitt VITT :-) Kanske löjtnantshjärtan i vitt, kanske vid vattenklotet? ...lite på vippen för romantiska. Hade hellre haft jätterams, men dom vill ha skugga! Har varit på (öst)Tegs plant trädgård idag, ska försöka hitta bilder och visa här..
SvaraRaderaBloggen har blivit så dålig på att ta emot kort :-(