Att göra egen suchi kräver inga 10 år i suchiskola :-)
OKEJ..den blir inte lika god som den vi köper på stan, men det är ju skoj att göra dom!
Nu har vi alla ingredienser hemma och faller andan på så kanske det blir suchi i helgen oxå. Men nästa gång ska jag ta betydligt mindre wasabi..
Har gjort suchi 2 gånger nu och har nästan lyckats förstöra dom, men tur att Johan gillar då det är riktigt starkt!
Gjorde även rullar utan wasabi till ungarna.
Recept på hemgjord sushi. Så lyckas du med sushin hemma.
Texten nedan är här ifrån:
www.receptfavoriter.se
Sushi har sedan 60-talet spridit sig över världen.
Det är inte så svårt som du tror att göra egen sushi. Dessutom är det rätt roligt. Du behöver inte göra så många sorter som ovan, kanske du är nöjd med några bitar makirulle (i bakgrunden) samt några bitar lax och tonfisk nigiri (sushiris kuddarna med fisk eller annan topping). Annars finns det massor av varianter att välja på.De förut som främmande ingredienserna som sushiris, Wasabi, risvinäger, inlagd ingefära och sjögräs finns nu i de flesta välsorterade mataffärer. Skandinavisk lax står högt i kurs i sushins hemland Japan. Färsk tonfisk, hälleflundra, slätvar och flera andra fiskar från havet är vanliga i våra fiskdiskar. Att laga sushi har nästan blivit ett folknöje.
Rå fisk – kan det verkligen vara något. Ska vi svenskar säga, som äter både jäst, lutad och totalt nersaltad fisk. Jag känner ingen som inte gillat sushi. Det är smakrikt, fräscht och nyttigt. Hela kroppen instämmer. Dessutom är det kul att göra. Den kan förberedas eller så kan man hjälpas åt. Lite sushi är perfekt som välkomsttilltugg eller förrätt. Ät några fler bitar till och det blir en huvudrätt. Med gott om utrymme för efterrätt.
Olika slags sushi
Det finns flera olika slags sushi. Med sushi syftar man på riset. Det är också skillnaden mellan sushi och Sashimi, som är rå fisk utan ris. De tre enklaste varianterna att göra hemma är: Nigiri - den vanliga risdolmen toppad med fisk; Maki - skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs; samt Temaki - fisk och ris i en strut av sjögräs. Sedan finns det en variant som är som båtar med ris i botten och sjögrös rullar runt om som ett staket som kan fyllas med rom osv.
Ingredienser till sushi
Risvinäger och socker blandas i riset dels för smaken men också för att hindra bakterier i riset. Sockret balanserar syran. Wasabi är en stark, näskittlande pasta på mald grön pepparrot. Den finns på tub eller som pulver och blandas då med lite vatten. Noriblad maki består av pressade blad (20X20 cm) av rostat sjögräs och säljs i paket. Sojasåsen, som man doppar sushin i, ska vara ljus japansk soja. Vanligast i Sverige är kanske Kikkoman. Använd inte mörkare kinesisk soja. Ytterliggare ett tillbehör är ”Gari”, som är sötsur, tunt skivad och inlagd ingefära. Den finns på burk.
Val av kniv till sushi
En sushikock arbetar med i huvudsak tre olika knivar. Alla mycket vassa för att få en så fin snittyta som möjligt. En triangelformad kraftig kniv till fisk och dess ben. En fyrkantig hög kniv till grönsaker. Samt en längre och lägre kniv till fiskfiléer samt nori-rullar. Hemma räcker en vass, större kniv långt, så länge man skär fisk och grönsaker i någorlunda raka och snygga bitar.
Sushimiddag
En sushi-kväll kan bestå av några bitar Maki och några Nigiri. Kanske också lite Sashimi. Man kan också låta gästerna själv göra egna Temaki-strutar vid bordet. Sedan sitter man och doppar i soja – med pinnar förstås. Dränk inte bitarna i soja bara, då tar den överhanden. Extra Wasabi liksom inlagd ingefära hör också till.
Sushivågen sprider sig över världen och blir allt mer poppis.Att dricka till sushi
Traditionellt dricker man värmd Saké – japanskt risvin - innan sushin. Det finns på välsorterade Systembolag, dock av medelmåttig kvalité. Risvin är en färskvara så kolla datumet. Det finns bättre sorter att beställa hem. Till resten av måltiden dricks grönt thé. Vanligt är också så kallad Misosoppa. En soppa av sojabönor. Ett ljust lageröl kan jag rekommendera. För stämningens skull prova Kirin från Japan. Ytteliggare lite vildare men gott är sherry av typen Fino eller Manzanilla. Det är torr och frisk sherry med toner av mandel. En smak som faktiskt påminner lite om Saké.
Råd vid köp av fisk
Det viktigaste med att servera rå fisk är givetvis att den är färsk. Ofta är fisk som tonfisk idag fryst direkt vid fångst och sedan tinad för försäljning i fiskdisken. Lax kan vi i Sverige ofta få färsk liksom en del andra inhemska fiskar. Fråga din fiskhandlare, vanligt är att de får leverans några gånger i veckan av fisk, då kan du också beställa hem. Be att få den filéad om du inte vill göra det själv.
Måste fisken vara fryst?
Odlad lax är behandlad mot parasiter i kosten så den kan du egentligen äta ofryst helt färsk. Men varför chansa, den blir inte märkbart sämre om du fryser en gång i ett dygn. Viltfångad lax bör ha varit fryst en gång innan du äter den rå. Tonfisk (liksom den flesta fisk även viltfångad lax) fryses ofta direkt efter fångsten så de är inget problem att sedan äta råa. Jätteräkor äts ej råa utan kokas innan de äts som sushi. Ål äts rökt på sushi. Väljer du annan svensk fisk som du vet ej har frysts är det lika bra att ta den säkra vägen och frysa den ett dygn innan.
Recept
Sushi-ris
Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 – 6 personer
7 dl rundkornigt ris, sushiris
8 dl vatten
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. M ät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).
Maki-sushi (sushi-ris och fisk inrullat i sjögräs)
Makirulle är en rulle av ris, fisk och grönsaker inrullad i sjögräs. Lätt att göra bara man får kläm på det.
Recept - En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person
En bambumatta (Makisu)
1 Noriblad, torkat blad av sjögräs
en skål med vatten och lite vinäger
nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
Wasabi (pasta på grön pepparrot)
fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag.
Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle
Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
JAG gillar INTE sushi och mig känner du väl;)
SvaraRaderaDu har inte ätit det nog många gånger ;-) Då blir det ett BEGÄR!!
SvaraRaderaJag avskyr sushi. kan inte tänka mig att äta det fler gånger. Lite läbbigt som pölsa
SvaraRaderaNej nej...det är som med surströmmingen...först är man skeptisk och sedan är man fast!! För Muminmamman...Visst äter väll du Surisar som en äkta Norrlänning? Sophie...JAG VET!! ;-) Men du dricker ju inte kaffe eller vin heller :-) (Livets goda)
SvaraRadera