Leta i den här bloggen

lördag 30 april 2011

Konst i gräsmattan

Vilken härlig ide´ Vårstjärnor och påskliljor i en slingrande gång att följa med blicken


I förra trädgården hade jag stoppat ner vårlökar här och där i gräsmattan och det var så roligt att se dom poppa upp här och där då gräsmattan blivit bar från snö. När det sedan var dags för första klippningen var det ingen sorg...sommaren på intågande!

fredag 29 april 2011

Måbär, Norrlands buxbom

Buxbom skulle vi gärna vilja ha, men dom passar sig inte för vårat klimat. Trots detta så finns det att köpa hur mycket som helst av dom i handeln. Why?


Då hittade jag Norrlands svar på Buxbom...Måbär!
Man köper dom barrotade och klipper ner dom till ca 10-15 cm ovan jord första året, då kommer vi alltså ha pyttepinnar runt gården som kostar 229:- för 10 stycken. Man planterar 3 st per meter för att få en tät häck! Dom finns att köpa fram till midsommar sedan kommer dom åter i slutet av augusti och då kostar dom 40:- st, så nästan dubbelt så dyra. Bäst att skynda på med dikes grävningen inför en vårplantering!

Dessa är vältrimmade och gamla. Skulle vilja ge mig på att göra en måbärsboll själv..eller några stycken



För att kunna göra såna här bollar så behöver man plantera ihop ca 3 stycken och sedan forma eftersom... Spännande!

torsdag 28 april 2011

Paviljong

Jahapp... Nu har jag hittat paviljonger som är färdiga, bara att montera ihop och sätta på tygtaket och VIPS är det färdigt!

Undrar nu om det inte är detta alternativ som gäller...?? Den här är 3,5m x 3,5m och jag stod inne i en sådan idag på Plantagen och den kändes mysig och rymlig på samma gång!

OCH den är snyggare i verkligheten än på den här bilden!


Vi får se :-)

Såg ädel thuja på ca 1,5 m som jag blev sugen på!!
Den trivs ju inte med vårens starka solstrålar..
Rhododendron *suck* Men då måste jag fixa skugga så den ska trivas på framsidan.
Hasselört är ju en annan favorit, som marktäckare och den är oxå en skuggväxt... Hosta oxå den en skuggväxt som jag älskar!!
Jag får nog göra en rabatt på baksidan där jag får ha mina favvisar!
Men måbärs häcken trivs i sol och det är jag väldigt glad över! Den häcken beställs barrotad 10 stycken för 229kr och planteras 2-3 st per meter.

onsdag 27 april 2011

Nu snurrar tankarna...

I vanlig ordning innan beslut ska fattas (denna gången är det altanen jag finular på) så börjar jag vela och tveka och fundera på om det verkligen är den bästa lösning jag skissat på!!

GAAAHHH

Min kusin på Hyllcenter har börjat sälja uterum!! Med fasta glas och skjutdörrar i den storlek som passar... i pvc eller aliminium som man kan lacka i vilken färg man behagar.
Ni förstår hur tankarna började rulla omkring hos mig..




Jag som hade planen klar för mig, en pergola för
*Skugga
*Insynsskydd
*Mysigt hangout.

Uterum med glaspartier och tak
*Det går ju då att sitta i lä under tak *Vinterförvara växter
*Sitta där då regnet smattrar mot rutorna och ha myskvällar till sent in på hösten!!
*Pappa sa att ett uterum måste ni ju ha! Då vi satt i ett visnings-ex på K-rauta förra våren.

Jag skissar i vild förtvivlan och Johan är som vanligt inte orolig utan låter mig sköta våndandet... Jag måste ju bestämma mig nu då vi gör "stommen" då måste vi ju veta om det blir en pergola (då blir det färdigt i år) eller ett uterum som då byggs om några år.

Om vi gör en pergola vill jag ha den fristående längst bort på altanen...
Gör vi en inglasning, kan den stå där pegolan ska stå, men jag tror att jag vill ha den ihop med huskroppen...alltså i hörnet brevid köket och då blir det bara 2 sidor glas!

Till helgen drar vi igång arbetet med gården och vad som måste göras först är att dra ut de stora jordhögarna till baksidan. Sedan ska vi sätta ut plattorna som altanen ska byggas på!

tisdag 26 april 2011

landskapsarkitekt

Ulf Nordfjell, har gjort denna trädgård för Chelsea flower show i London 2009 där han blev Best in show.
Say no more...

Kolla in barr-trädet! Gillar massor.. Har de sista året börjat kika mera på buskar och träd än på blommor. Ska bli otroligt spännande att se hur vi ska lyckas binda ihop allt till en helhet.
Till helgen startar altan bygget :-) Så underbart det kommer att bli, att kunna gå ut utan att dra in massa sand och lera in i huset!

Ett rum i innergården

Jag gillar den här "pergolan" / uterummet. En minimalistisk konstruktion att dekorera som man vill.
Tycker den är smart med sina fack och hålrum att fylla eller lämna öppna. En av öppningarna är fylld med sten bakom nät.


earthdesigns.com

söndag 24 april 2011

Förråd

Vi behöver ett förråd att ha gräsklippartraktor, snöslunga, utemöbler, krukor, spadar, cyklar och pulkor mm...
I vinter har allt detta stått under carporten. Så bilen har fått stå på uppfarten! *suck* Det kan bara bli bättre som ni hör.
Jabo kommer detta förråd ifrån.




Lida stor, heter den och är på 15 kvm.
Den är i delar då den kommer, och dessutom är allt virke inkl. dörrarna obehandlat... Vet inte priset på den ännu, men säkert mycket dyrare än att bygga lösvirke. Men vi har ju inte TIDEN som vi så väl skulle behöva för att hinna med allt vi vill och ska göra i vår/sommar.

Det är det förråd jag hittat som passar vårat hus bäst. Dörrarna skulle ABSOLUT få samma antracitgråa färg som garageportarna!
Men vet Du av något annat bra förråd med dubbeldörrar, så skriv en rad till mig :-)

lördag 23 april 2011

Marksten

Var på K-rauta och hittade marksten som vi båda vill ha. De översta fanns inte att se på plats, men det är samma pris på dom båda.
Vi vill ha mörka stenar på marken och vi har melarade gråa betongpannor på taket.



Vilken tycker du är snyggast?

Vi hittade även en betong elefant! att sitta på någonstans på gräsmattan eller på nått annat trevligt ställe...

fredag 22 april 2011

Inspirerande uteplatser

Jag har massor av härliga favorit bilder från olika slags terasser och uteplatser och altaner som jag får inspiration ifrån. Här visar jag några...

Nu då vi snart ska bestämma hur våran tomt på 1200 kvm ska utformas. Vårat hus står i bakkant på tomten med skogen som backdrop, baksidan är mindre och har morgonsol, men för det mesta ligger den i skugga om dagarna. Den kommer att användas till att hänga tvätt och så ska vi ha grillplats med ett litet kryp in där man kan fånga kvällssolens sista strålar.
Framsidan är motsatsen, Där har vi grannar åt alla håll den dränks av SOL i överflöd så här ska skapas skugga och insynskydd.
Har märkt att då jag fastnar för bilder på uteplatser, så är det just skuggan jag tycker ser så härlig ut :-)

Härlig pergola på en del av altanen...

För mera skugga kan man hänga tyg på inplastade vajrar på undersidan eller "spika" fast bambumattor ovanpå!


Härlig takterass i jordfärger.

Ett minimalistiskt sovrum ute i det fria


Vilka vacka solsängar.. och med en tät häck som säng gavel och en ljuslykta på var sin sida.

Med ett segel som tak.

Ser enkelt och frächt ut..men undrar just hur enkelt det är att fästa upp det snyggt... måste ju ha några "pinnar" som är stadiga och orkar hålla i seglet då det blåser!
Detta är från Jysk

Putsad fasad och en liten mur...

Träd i kruka och MUMS vilken liten oas!

Sparat det bästa till sist!

Kan knappast bli vackrare tycker jag *suck*
Enhetliga planteringar i krukorna (även om jag själv har svårt att välja EN ;-) )
Jag undrar om det inte blir kol svarta eller antracitgråa utemöbler och krukor hos oss oxå?

Sia home fashion

Idag skiner solen och jag känner att det blir endel uteaktiviteter och förhoppningsvis hittar jag på nån smart lösning på trädgården. Lillan är så gott som frisk, inget kliande och glatt humör och så har ju pappan i huset kommit hem efter 1 vecka i Stockholm (3 veckor på raken då han kommit hem på helgerna), även om han ff ligger och sover...men barnen är där och stör, så han kanske snart vaknar :-)

Ha en skön långfredag
Kram Petra

torsdag 21 april 2011

Underbar text

Bild Mimou


Glad Påsk!

onsdag 20 april 2011

Glad i hjärtat!

Min lilla tjoppa (1,8år)vart så glad imorse då jag sa att hon skulle till "faster"Magga. Det gick hur bra som helst att lämna henne och dom har haft fullt upp hela dagen lång. Första gången dom är själva och då vi skulle hem fick Magga en kram av Tilda och jag blir så otroligt glad i hjärtat.
Kommer ihåg då jag var liten och sjuk och fick vara hos min farmor, då man var stjärnan hela dan. (fast min farmor bodde bara en trappa ner, så vi sågs ju jämt iallafall)
Imorgon gör dom om det igen och sen kommer pappa hem och vi är ledig allihopa på långfredagen!

Tilda vaknade i natt HET som en kamin och imorse vad hon oxå febrig och kliade på vattkopporna. Med Tavegyl och Ipren i kroppen var hon i god form då vi åkte iväg 7.30 mot Ersboda

Jag skulle tro att det blir inredning i nästa inlägget ;-) Kram

tisdag 19 april 2011

VC Tummen ner!

Idag vart jag så upprörd!!!

Dom ringde från dagis och sa att Tilda kliade sig och hade 38 i feber innan hon somnade.
Varpå jag skyndade mig från jobbet och ringde VC för att ordna medicin mot kliandet, så natten skulle bli lugn och imorgon ska hon vara hos min faster och det är för första gången hon ska vara där själv.

Jag ringde alltså VC kl 13 idag och sa att lillan har vattkoppor och behöver Tavegyl mot kliandet och att jag behövde det innan apoteket stänger... Hon svarade snäsigt "Inte släppper vi allt för händerna för att skriva ut ett recept!! Vi har bara en läkare och jalla jalla.. Du kanske kan få receptet imorgon em." VAAAA??? Ska lillan klia sig hela natten och dagen?? Hur ska jag få tag på ett recept då? ....många meningar....många svävande svar.... Jag slängde ur mig att det var väldigt dålig service och om man skulle måsta byta VC? ...svävande svar...
Hon undrade om lillan verkligen fick vara på dagis då hon har vattkoppor.
-Ja, det är nya rön nu! Det borde väll hon veta eftersom det är VC som informerat dagis för några veckor sedan om hur det ska vara! Detta var bara ett av många konstiga frågor och utlåtanden från hennes sida. Tryggt att ringa då man vill ha hjälp?
Vi har redan starka funderingar på att byta VC pga andra misstag, det som gör att vi tvekar är att det är ju bekvämt att ha det nära.
Jag vet en familj som bytt VC
Hur som haver, blev uppringd kl 15 av samma dam som berättade att nu kunde jag hämta ut medicinen. Gissa om jag blev lättad?

Men sedan jag tog hem lillan så har hon nästan inte kliat sig alls och haft en väldans god aptit så allmäntillståndet är helt OK! Hon ska ändå få vara hos min faster imorgon, så får dom ha en mysdag för sig själva!


Båda barnen somnade före 19 ikväll och jag hoppas lillan slipper kliandet så hon är utvilad och redo för nya äventyr imorgon!

måndag 18 april 2011

Parasoll träd

Har inte tid till sånt jag vill fokusera på just nu. Som tex. altaner, plattsättningar, gräsmattor, träd och buskar...

Så läckert att ha ett träd istället för ett parasoll i altanen.

Här har dom visat hur lärkträ blivit grått med åldern.



Pricksjukan in the house!

Johan är sin 3´dje vecka i Stockholm och då passar ungarna på att ha 2 vändor av vattkoppor!!! Var hemma med Joel i nästan en vecka och idag fick lillan koppor!! Påsklov och full fart på jobbet...Gahh
Pusslet passar lixom inte ihop just nu.
Min faster ställer upp om det skulle krisa.
Svårt bara att avgöra hur lillan kommer att vara imorgon. Idag har hon varit lika pigg som vanligt, men det vet jag ju av erfarenhet att det kan vända snabbt.
Själv har jag kurerat min onda hals med Kan Jang och är mäkta imponerad av detta naturläkemedel :-) Det tom konkurerade ut Esperitox som jag äter som godis i förkylningstider och det funkar det oxå!

Over and out för ikväll
Petra

söndag 17 april 2011

Trädgårdstoppen

Såg Trädgårdstoppen på kanal 8 i kväll och blev som vanligt tok inspirerad!

Denna gången besökte dom en Feng shui trädgård med många cirklar här och var, i gräsmattor och runt träd och tom en altan var rund och gångar som ledde runt i trädgården mellan uppbyggda rabatter. Dom hade även ett så sött orangeri med en kristallkrona och tankarna spann iväg på mig :-)

Vi ska ju bygga ett uterum förr eller senare och då får jag se till att det går att användas som ett orangeri så man kanske kan ha ett olivträd och pellisar mm som får övervintra där.

Dom hade även ett blåregn och det är ju nått jag gärna skulle vilja få in i trädgården på nån snygg spalje kanske?

Här mot en husvägg och det kan jag glömma så det har jag redan lagt ner!!
Men visst är bilden fiiiiin?


Se så snyggt det är även om det inte blommar. Vet inte hur många år det tar att få en sådan kraftig stam, men det kan det ju vara värt att vänta på!

Bild från Sköna hem

Fick även tips om blåregnet, det SKA tuktas ordentligt på våren för att blomma rikligt hela sommaren OCH den trivs i våran karga zon 6...
Men fluktar ju ofta på trädgårdar söderut och där har dom ju helt andra förutsättningar.
MEN jag läste någonstanns att här i Norrland är de perenner som trivs här mycket större än söderut ;-)

lördag 16 april 2011

Sängbord

Jag kikar alltid efter sängbord, vi har ett som jag målat ljus ljus rosa, som Tilda ska få då vi får ett matchande par!! Jag har ingen aning om vad jag är ute efter, det är väll därför det tar sådan tid.
Men här kommer några fina sängbord

Liknande såna här har vi faktiskt här hemma, fast i ungarnas allrum som leksaksförvaring. Mycket praktiskt och snyggt på samma gång. I fotändan en bänk från Åhlens (bilden är från Åhlens) Vi har oxå plats för en bänk eller någon slags förvaring vid fotändan och hittar jag bara rätt möbel eller någon slags förvaring så slår jag till.

House doctors sängbord (väldigt likt mitt i formen) Kanske ska man köpa ett sådant och måla mitt i samma färg?!!
Finns i flera häftiga färger, men det svarta är nog det jag skulle vilja ha själv.

ELLER samla på sig en massa gamla koffertar och resväskor att ha som sängbord. Vintage på hög nivå och passar inte hos oss.. Men jag gillar bilden!

Detta superfina är från Ellos (finns inte kvar såg jag just)! Tycker det påminner om Niki Jones fantastiska möbler.

Den är från IKEA är riktigt fin, men kanske för låg som sängbord...kanske 2 stycken vid fotändan?

Hemnes från IKEA känns ju som en klassiker. Snygg och billig!!


Det här sängbordet är ju FAB Smala stålben och finns inte i Umeå kan jag försäkra! Däremot har tex. Ilva iallafall liknande möbler som soffbord.


Vilket är din favorit?

fredag 15 april 2011

Suchi

Att göra egen suchi kräver inga 10 år i suchiskola :-)
OKEJ..den blir inte lika god som den vi köper på stan, men det är ju skoj att göra dom!
Nu har vi alla ingredienser hemma och faller andan på så kanske det blir suchi i helgen oxå. Men nästa gång ska jag ta betydligt mindre wasabi..
Har gjort suchi 2 gånger nu och har nästan lyckats förstöra dom, men tur att Johan gillar då det är riktigt starkt!
Gjorde även rullar utan wasabi till ungarna.

Recept på hemgjord sushi. Så lyckas du med sushin hemma.
Texten nedan är här ifrån:
www.receptfavoriter.se


Sushi har sedan 60-talet spridit sig över världen.


Det är inte så svårt som du tror att göra egen sushi. Dessutom är det rätt roligt. Du behöver inte göra så många sorter som ovan, kanske du är nöjd med några bitar makirulle (i bakgrunden) samt några bitar lax och tonfisk nigiri (sushiris kuddarna med fisk eller annan topping). Annars finns det massor av varianter att välja på.De förut som främmande ingredienserna som sushiris, Wasabi, risvinäger, inlagd ingefära och sjögräs finns nu i de flesta välsorterade mataffärer. Skandinavisk lax står högt i kurs i sushins hemland Japan. Färsk tonfisk, hälleflundra, slätvar och flera andra fiskar från havet är vanliga i våra fiskdiskar. Att laga sushi har nästan blivit ett folknöje.



Rå fisk – kan det verkligen vara något. Ska vi svenskar säga, som äter både jäst, lutad och totalt nersaltad fisk. Jag känner ingen som inte gillat sushi. Det är smakrikt, fräscht och nyttigt. Hela kroppen instämmer. Dessutom är det kul att göra. Den kan förberedas eller så kan man hjälpas åt. Lite sushi är perfekt som välkomsttilltugg eller förrätt. Ät några fler bitar till och det blir en huvudrätt. Med gott om utrymme för efterrätt.

Olika slags sushi
Det finns flera olika slags sushi. Med sushi syftar man på riset. Det är också skillnaden mellan sushi och Sashimi, som är rå fisk utan ris. De tre enklaste varianterna att göra hemma är: Nigiri - den vanliga risdolmen toppad med fisk; Maki - skivade bitar av en fisk- och grönsaksfylld rulle inslagen i sjögräs; samt Temaki - fisk och ris i en strut av sjögräs. Sedan finns det en variant som är som båtar med ris i botten och sjögrös rullar runt om som ett staket som kan fyllas med rom osv.

Ingredienser till sushi
Risvinäger och socker blandas i riset dels för smaken men också för att hindra bakterier i riset. Sockret balanserar syran. Wasabi är en stark, näskittlande pasta på mald grön pepparrot. Den finns på tub eller som pulver och blandas då med lite vatten. Noriblad maki består av pressade blad (20X20 cm) av rostat sjögräs och säljs i paket. Sojasåsen, som man doppar sushin i, ska vara ljus japansk soja. Vanligast i Sverige är kanske Kikkoman. Använd inte mörkare kinesisk soja. Ytterliggare ett tillbehör är ”Gari”, som är sötsur, tunt skivad och inlagd ingefära. Den finns på burk.

Val av kniv till sushi
En sushikock arbetar med i huvudsak tre olika knivar. Alla mycket vassa för att få en så fin snittyta som möjligt. En triangelformad kraftig kniv till fisk och dess ben. En fyrkantig hög kniv till grönsaker. Samt en längre och lägre kniv till fiskfiléer samt nori-rullar. Hemma räcker en vass, större kniv långt, så länge man skär fisk och grönsaker i någorlunda raka och snygga bitar.

Sushimiddag
En sushi-kväll kan bestå av några bitar Maki och några Nigiri. Kanske också lite Sashimi. Man kan också låta gästerna själv göra egna Temaki-strutar vid bordet. Sedan sitter man och doppar i soja – med pinnar förstås. Dränk inte bitarna i soja bara, då tar den överhanden. Extra Wasabi liksom inlagd ingefära hör också till.


Sushivågen sprider sig över världen och blir allt mer poppis.Att dricka till sushi
Traditionellt dricker man värmd Saké – japanskt risvin - innan sushin. Det finns på välsorterade Systembolag, dock av medelmåttig kvalité. Risvin är en färskvara så kolla datumet. Det finns bättre sorter att beställa hem. Till resten av måltiden dricks grönt thé. Vanligt är också så kallad Misosoppa. En soppa av sojabönor. Ett ljust lageröl kan jag rekommendera. För stämningens skull prova Kirin från Japan. Ytteliggare lite vildare men gott är sherry av typen Fino eller Manzanilla. Det är torr och frisk sherry med toner av mandel. En smak som faktiskt påminner lite om Saké.




Råd vid köp av fisk
Det viktigaste med att servera rå fisk är givetvis att den är färsk. Ofta är fisk som tonfisk idag fryst direkt vid fångst och sedan tinad för försäljning i fiskdisken. Lax kan vi i Sverige ofta få färsk liksom en del andra inhemska fiskar. Fråga din fiskhandlare, vanligt är att de får leverans några gånger i veckan av fisk, då kan du också beställa hem. Be att få den filéad om du inte vill göra det själv.

Måste fisken vara fryst?
Odlad lax är behandlad mot parasiter i kosten så den kan du egentligen äta ofryst helt färsk. Men varför chansa, den blir inte märkbart sämre om du fryser en gång i ett dygn. Viltfångad lax bör ha varit fryst en gång innan du äter den rå. Tonfisk (liksom den flesta fisk även viltfångad lax) fryses ofta direkt efter fångsten så de är inget problem att sedan äta råa. Jätteräkor äts ej råa utan kokas innan de äts som sushi. Ål äts rökt på sushi. Väljer du annan svensk fisk som du vet ej har frysts är det lika bra att ta den säkra vägen och frysa den ett dygn innan.



Recept
Sushi-ris
Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 – 6 personer
7 dl rundkornigt ris, sushiris
8 dl vatten
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. M ät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten).

Maki-sushi (sushi-ris och fisk inrullat i sjögräs)


Makirulle är en rulle av ris, fisk och grönsaker inrullad i sjögräs. Lätt att göra bara man får kläm på det.
Recept - En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person
En bambumatta (Makisu)
1 Noriblad, torkat blad av sjögräs
en skål med vatten och lite vinäger
nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
Wasabi (pasta på grön pepparrot)
fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag.
Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle
Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.

onsdag 13 april 2011

Altaner

Altaner i olika nivåer är läckert. Här tycker jag dock att själva funktionen är lite fjuttig, mera som en jätte trappa. Fast SNYGG sådan ;-) Men den lägsta avsatsen verkar ju leda till någonting...


En "svävande" altan har jag aldrig sett förut. Kul med hålet i däcket...kanske till för en plantering?


Sittplatser på muren. Love it!

Vad fint det är med brun altan. Vi ska ha brunimprignerat virke till våra altaner :-) Åldras grått (iaf trallen vi hade på förra altanen)

Oj vad tröttheten slog till! Mera altaner en annan dag, SOV GOTT!

Bara gula fjädrar

Införskaffade björkris i helgen. Vi som har skog på baksidan av vårat hus skulle ju enkelt ha kunnat gå ut och plocka ihop en bunt påskris gratis... Men då vi var på torget och såg de prydligt ihopbuntade björkriset så kändes det väldigt bekvämt.
På Indiska hittades de underbara påskäggen, ungarna gjorde några PlayDo hängen och bara gula fjädrar.

Försökte fota påskriset på köksbordet. Men med min kamera såg det inte klokt ut :-) Bättre här på golvet framför köksön!

FYNDAT

Köpte en Tine K lampa och det kräver ju sin takdosa ;-)
Var en sväng förbi returmarknaden idag och kom då på att leta efter en tak-dosa till våran nya sovrumslampa.
Vi var på olika ställen i helgen för att köpa en men fy så otroligt fula plast takdosor som jag vägrade att köpa till den otroligt vackra lampan. :-)

måndag 11 april 2011

Ingen röd tråd, men inspiration

Kvällens funderingar ägnas åt altaner och spaljeér och trädgårds inspiration. Har hittat några bilder på nätet ikväll. Ingen röd tråd i dessa bilder, men jag plockar gobitar här och där från dom härliga uteplatserna.

Nu smäller det snart till så måste jag ha bestämt mig för än det ena och än det andra här ute!

Har hittat inspiration bla. på Sunset.com och Trädgårdsatelje.se

Vågat med en knallgul mur och ett segel som solskydd.
Här var det själva muren jag fastnade för och de organiska formerna. Gillar att altanen är högre än trädgården.
Fast våran design är ganska rak i formerna. Altanen och murarna...som det ser ut i daxläget på skisserna. Har en rabatt (på skissen)i C-form nere mot vägen, med en plattsättning framför sig.


Ljuvlig lummig trädgård, och gången som leder till...nått vi inte kan se på en gång.
SPALJE´N love it Love it Love it


Gillar mörka spaljeér.

Innergård med härliga putsade väggar/murar.



Detta kändes så där nyregnat och frächt, morgonkaffe som ska intas med koftan på. Mmmm
Gillar de 2 stora turkosa krukorna och de terracotta/oranga detaljerna. 2 altaner så nära med grusgången däremellan är ju lite annorlunda :-)


På våran gård är det på framsidan som man kommer att husera mest på. Altanen ska byggas runt hörnet på huset, så vi kan äta frukost i solskenet. Vindskydd blir nödvändigt där och jag vill göra lite insynsskydd med naturliga medel, som träd och växter, så man kan sitta lite "ostörd" på altanen

söndag 10 april 2011

P som i Petra

1. Vad heter du? Petra, barndomsvännerna kallar mig Pea
2. Ett annat ord på fyra bokstäver: Porter
3. Flicknamn: Paula, heter min syster
4. Pojknamn: Peter, känner ingen Peter faktiskt!
5. Yrke: Polis, vill Joel bli då han blir stor
6. Färg: Petrol, mycket snygg färg
7. Klädesplagg: Poncho, har en svart som jag nog ska kasta bort..NÄR ska jag har en förliten poncho?
8. Mat: Pizza, äts lite för ofta hos oss...säkert 3 gånger i månaden
9. Sak i badrummet: Potta som lillan snart ska börja använda. 1,8år
10. Plats/ Stad: Pajala, dit vill jag inte.
11. En orsak till att vara sen: Poliskontroll *huga*
12. Något man inte skriker: PUNGRÅTTA
13. Film: Poltergaist, som var SÅ bra på det glada 80-talet
14. Något man dricker: Päronkonjak serveras hos svärfar ibland.
15. Band: Police, Every step you take..mm
16. Djur: Panter
17. Gatunamn: Pickadillycirkus (hur stavas det?)
18. Bil: Polo, jag vill ha en mindre bil..
19. Sång: Pickadillycirkus (kom inte på nått annat)
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Polo, har jag ingen koppling till :-)

lördag 9 april 2011

Trädgårdstoppen

På tv just nu TRÄDGÅRDSTOPPEN på kanal 8.
Man kan inte annat än bli inspirerad, och jag som har en helt ny trädgård att forma som jag vill.

Vi ska ha en lättskött trädgård med få rabatter och lite nyttoplanteringar. Med några träd för skugga och buskar. En stor altan och ganska mycket plattsättning blir det.

Försöker lägga in en blid på ännu en snabb skiss... Men bloggen vill inte ta emot mina bilder :-(

Men en bild från våran gamla trädgård gick bra!!
Här är lillan 10 månader och står på våran gamla altan som var HELT underbar! Den är nått jag alltid kommer att sakna. Från skiss till verklighet och det blev bättre än vad jag kunde tro

fredag 8 april 2011

Hampa, jute eller sisal

Vilken slags matta ska jag välja: Hampa Jute eller Sisal??? ...eller nått helt annat?
Jag har letat sisal o jute mattor här i stan, utan resultat.
Men på nätet finns det en hel del av dessa mattor.
Har hittat en super fin jute matta från Tine K i kitt färg (visade den tidigare i veckan här på bloggen) och så har jag sett fina hampa mattor från Day home. Det finns även snygga sisalmattor i naturfärg från IKEA.

Tyvärr kan jag ju inte känna på dom och jag vill inte köpa grisen i säcken heller. Därför frågar jag er som kikar in... Om ni har något tips om vilken matta jag bör köpa?!

Vad jag är ute efter är en bekväm matta som små barnknän ska kunna krypa på
(Barnen kan gå, men busar ofta runt soffbordet):-)

Bild från Sköna hem

Undrar vad som hänt med bloggen.. kan inte ladda ner fler bilder åt gången :-( MYCKET STÖRANDE!

torsdag 7 april 2011

Nostalgi tripp

För första gången på 20 år är jag sugen på en spegelvägg! Efter att ha sett denna bilden













Tänkte att det skulle passa på ena kortväggen i vardagsrummet.. som då skulle spegla ljuset från fönsterna på andra sidan rummet.

Men...finns dom att köpa nu förtiden?

Jag hade en stor spegelvägg i mitt flickrum. 9 speglar satta i 3 rader.
Jag hade fått inreda mitt rum precis som jag ville ha det. Jag var så lycklig och ca 14 år gammal.
Då valde jag att ha vitt nertill på väven och listen och ovanför valde jag en riktigt Bubbelgumms-rosa färg. Garderobsdörrarna lackades vita.
Mina möbler och gardinerna var vita och så köpte vi en ljusgrå soffa och av min mormor fick jag en stor rosa trasmatta. På väggarna hängde jag bara väl utvalda saker och en prylhylla som jag designat och som min farfar snickrat åt mig.
På min stora spegelvägg hade jag en glashylla där en vit minikruka stod med min enda krukväxt en hemtrevnad, det enda som fick avvika i färg i mitt pastell rum. Brevid den stod min rosa minicykel på sitt lilla stöd.
Jag var så nöjd och stolt över mitt rum!

Hade även många planer för gillestugan i källaren. Jag skissade och skissade. Precis som jag gör idag då jag får nya ideér :-)
Ibland blir ideér av och ibland blir dom bara nerplitade i nått skissblock.

Lika som bär!

Nu har vi firat faster med present kaka och sång!!
Hoppas nu att hon tycker att den passar lika bra hos henne och till henne som jag gör :-)














Imorgon ska pricken *förlåt* jag menar Joel ;-) till dagis efter att ha varit hemma hela veckan. Jag hoppas nu att alla föräldrar har läst mailen och är med på de senaste rönen. OM dom men vattkoppor orkar med en vanlig dagis dag... Då är det fritt fram trots koppor! Pga att dom redan varit smittsamma innan kopporna slog ut och då är det liks kört iallafall!

Det kommer ju aldrig lägligt detta med sjukdomar, men det känns ju skönt att ha en sådan här barnsjukdom snart bakom sig!
....Fast Tilda har ju inte visat symptom ännu!

Min faster

Min faster fyller år den 17 April! HIPP HIPP
Vi ska åka dit idag, jag och min älskade prickigkorv till son. Har varit hemma hela veckan med vattkoppor, men nu tror och hoppas jag det är sista dagen.

I vintras var jag och min faster runt på möbel affärer och kikade för skojs skull. Vi kikade på kuddar till hennes soffa som står mittemot rokokofotöljer klädda i sammet.
Hon är en sömmerska av rang. Hon klär om soffor och syr lampskärmar, foder i gardinerna! Ja, här är det inget fusk :-)
Hon är väldigt rolig och rapp och jag har hittat en kudde som passar henne perfekt
Nu ska hon få kaffesällskap i soffan!

Så denna ska hon få

tisdag 5 april 2011

Woh..Detta ska utforskas!

Kolla vad jag ramlade över idag!! Mydeco

Det är ett gratis program i 3D som man formar efter sitt eget hem (man kan rita in sin planlösning i programmet och sedan inreda)eller hitta på sitt eget drömrum.
Man kan prova sig fram och se vad som passar i propotioner och färgval.

Jag har inte provat detta ännu men hoppas man ska kunna skriva in hur stor soffa/ matta.. och att valmöjligheterna ska vara många så man kommer så nära verkligenheten som möjligt.

Det vore ju toppen!!!
Återkommer om detta då jag testat...

måndag 4 april 2011

Klick!


Miljöbild, på våran sovrumslampa... I love you just the way you are